BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

sports

hiburan bisobona sensasi

politik terkini, layannnn...

Rabu, 26 Ogos 2009

Jangan gopoh laksana hukuman sebat - Presiden PAS

KUALA LUMPUR, 26 Ogos: Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang meminta pihak berkuasa tidak gopoh dalam pelaksanaan hukuman sebat ke atas Kartika Sari Dewi Shukarno sehingga memberi gambaran salah terhadap syariat Islam.

Apa yang seharusnya berlaku ialah arak haruslah di haramkan penjualannya secara menyeluruh terlebih dahulu kepada semua orang Islam.

"Masyarakat dan kerajaan juga perlu dididik supaya faham bahawa arak adalah haram di sisi agama Islam," kata beliau dalam kenyataannya.

Dalam masa yang sama "kita berharap supaya wanita yang disabitkan itu bertaubat kerana Allah Maha Pengampun," kata beliau.

Abdul Hadi mengulas isu hukuman rotan enam kali ke atas Kartika, model sambilan yang didapati bersalah minum arak di sebuah hotel oleh Mahkamah Tinggi Shariah, Kuantan.

Ia kini menjadi perdebatan umum dan menarik perhatian termasuk wartawan dari luar negara.

"Apa yang paling penting untuk difahami ialah cara sebatan yang dilaksanakan di dalam penjara sekarang adalah sangat berbeza dengan kaedah sebenar hukum Islam," katanya.

Memgikut Islam sebatan ini, perlu mengambil kira keadaan dan kesihatan pesalah, selain dari memastikan pesalah dalam keadaan sepenuhnya berpakaian menutup aurat.

Alat sebatan dan kaedah merotan hendaklah juga sederhana, antaranya bila sebatan dilaksanakan tangan tidak boleh diangkat sehingga menampakkan ketiak.

Sebatan juga, menurut beliau, tidak boleh sampai mencederakan, dan sebatan dilakukan di beberapa tempat pada badan dan bukannya pada satu tempat sahaja.

"Dalam Islam, hukuman ini bukan bersifat untuk menyeksa tetapi bersifat mendidik pelaku kesalahan serta mendidik masyarakat awam supaya gerun untuk melakukan perbuatan itu lagi.

"Aspek pencegahan inilah yang perlu ada dalam melaksanakan hukuman dalam undang-undang Islam. Ianya memerlukan pindaan supaya proses undang-undang Islam yang adil dapat dilaksanakan," katanya.

Bagi beliau, hukuman yang dirujuk sebagai pelaksanaan hukum Islam di bawah Seksyen 136 Enakmen Pentadbiran Agama Islam dan Adat Resam Melayu Pahang 1982 dan boleh dihukum di bawah Seksyen 4 enakmen sama (Pindaan) 1987 sebenarnya masih tidak mengikut prinsip syarat hukum Islam yang sebenar.

Di bawah hukum Islam, kesalahan meminum arak adalah diletakkan di bawah hukum hudud, iaitu satu hukum yang dinaskan mengikut Al-Quran dan Hadis Rasulullah s.a.w.

"Apabila asasnya adalah nas, maka ianya adalah aspek agama Islam yang wajib untuk dilaksanakan kepada penganutnya � kerana ianya berkait dengan tanggungjawab antara manusia dengan Tuhan, antara dosa pahala serta pembalasan di hari akhirat," katanya.

Jika bersandarkan kepada nas, maka hukuman ke atas peminum arak untuk penganut Islam setelah sabit kesalahan ialah sebatan antara 40 � 80 rotan jumlahnya, kata beliau.

Haramnya arak ini, katanya, adalah tidak mengira tempat � samada restoran kecil atau besar, atau hatta di dalam rumah sendiri.

Bagi beliau juga, menjalankan hukuman terhadap peminum arak tanpa menghapuskan puncanya � adalah seumpama menghadapi nyamuk aedes dengan menamparnya sahaja, tetapi longkang-longkang dibiarkan berselerak sehingga menjadi tempat pembiakan nyamuk yang membawa denggi! _

Read More...

Mufti: Sepatutnya dirotan 80 sebatan

Hukuman yang dikenakan ke atas orang Islam yang diperuntukkan melalui undang-undang syariah masih tidak mencukupi, manakala masyarakat umum pula masih kabur dengan bentuk hukuman bagi kesalahan-kesalahan yang digariskan.


Mufti Perak berkata, hukuman enam sebatan bagi kesalahan meminum arak yang rancak diperdebatkan kini di media "sepatutnya 80 kali sebatan".

"Sepatutnya kesalahan minum arak ini dihukum 80 kali rotan. Kalau setakat enam kali sebatan itu, apa yang nak diriuhkan?" kata Datuk Seri Harussani Zakaria ketika dihubungi Malaysiakini petang ini.

(Hukuman hudud yang ditetapkan bagi kesalahan mengambil alkohol menjadi perdebatan di kalangan ahli fekah, antara 40 hingga 80 kali sebatan).

Harussani diminta mengulas perdebatan hukuman sebatan terhadap model sambilan Kartika Sari Dewi Shukarno susulan keengganannya membuat rayuan, sementara pihak berkuasa pula menangguhkannya dengan alasan tiada kepakaran menyebat dari perspektif syariah.

Mengulas isu yang sama, Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang juga berkata hukuman terhadap seseorang yang mengambil alkohol pada sisi agama antara 40 hingga 80 sebatan.

"Di bawah hukum Islam, kesalahan meminum arak diletakkan di bawah hukum hudud, iaitu satu hukum yang dinaskan mengikut Al-Quran dan hadis Rasulullah.

"Jika bersandarkan kepada nas, maka hukuman ke atas peminum arak untuk penganut Islam setelah sabit kesalahan ialah sebatan antara 40 hingga 80 rotan jumlahnya," katanya dalam satu kenyataan.

Beliau, juga ahli parlimen Marang, berkata cara merotan pesalah dalam Islam jauh berbeza dengan hukuman sebat yang dijalankan untuk penjenayah bawah undang-undang negara sekarang.

"Mengikut Islam, sebatan ini perlu mengambil kira keadaan dan kesihatan pesalah, selain daripada memastikan pesalah dalam keadaan sepenuhnya berpakaian menutup aurat.


"Alat sebatan dan kaedah merotan hendaklah juga sederhana, antaranya apabila sebatan dilaksanakan, tangan tidak boleh diangkat sehingga menampakkan ketiak," katanya hari ini.

"Sebatan juga tidak boleh sampai mencederakan, dan sebatan dilakukan di beberapa tempat pada badan dan bukannya pada satu tempat sahaja." [Baca juga: Hukuman rotan syariah tidak melukakan]

Angkatan Belia Islam Malaysia (Abim) pula berkata masyarakat umum masih tidak mempunyai kefahaman jelas tentang perundangan Islam sehingga kes-kes seperti yang melibatkan Kartika menjadi sensasi.

"Kalau kita lihat daripada kes ini sebagai asas, masyarakat Islam belum ada fahaman jelas mengenai undang-undang Syariah," kata presidennya Muhammad Razak Idris.

"Kefahaman sedia ada di kalangan masyarakat Islam tidak menyeluruh."

Beliau turut mempertahankan enakmen syariah sedia ada, namun hakim perlu menggunakan kebijaksanaannya sendiri untuk menjatuhkan hukuman supaya mengelak tanggapan negatif terhadap pelaksanaan undang-undang ini.

"Bentuk undang-undang syariah yang ada sekarang tidak bercanggah (dengan Perlembagaan Persekutuan) kerana ia sejajar dengan syarak dan prinsip Islam sebagai agama persekutuan.

"Namun, sekiranya mahkamah lihat hukuman perlu dinilai semula, kita sokong. Lagipun Kartika melakukan kesalahan buat kali pertama, jadi wajarlah kalau hukuman itu dinilai dan dikaji semula," katanya kepada Malaysiakini.

"Dari segi pelaksanaan hukuman ini ke atas Kartika, kita hormati keputusan mahkamah. Kita yakin hakim ada pertimbangan sendiri dalam mengadili kes berkenaan.

"Ini boleh menampakkan lagi kemuliaan syariat Islam supaya tidak dilihat beku atau jumud.

"(Kartika) sendiri sudah membuat pengakuan salah. Ini menunjukkan beliau telah insaf atas perbuatannya." - Malaysiakini

Read More...

Selasa, 25 Ogos 2009

Keputusan bukti rakyat tolak BN: Anwar

SHAH ALAM - Ketua umum Pakatan Rakyat (PR), Datuk Seri Anwar Ibrahim sifatkan rakyat kini secara jelas menolak Barisan nasional (BN).

Katanya, kemenangan PR di pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Permatang Pasir semalam membuktikan perkara itu.

"Setelah berbulan-bulan diasak fitnah sebagai pengkhianat bangsa dan berhadapan pembelotan, kemenangan hari ini membuktikan rakyat menolak politik acuan pimpinan BN yang memecahbelahkan rakyat.

"Tahniah saya ucapkan kepada 'YB' baru Salleh Man di atas kejayaan ini dan tunaikanlah amanah dan mandat yang diberikan rakyat," kata beliau dalam kenyataan yang dihantar ke SInar Harian semalam sejurus pengumuman rasmi pilihan raya kecil berkenaan.

Tambah beliau, kemenangan dengan majoriti meyakinkan ini ternyata menzahirkan keyakinan rakyat Malaysia terhadap PR, hasrat bergelora mahukan perubahan dan masa depan yang gemilang.

Calon Pas, Salleh Man, menang pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Permatang Pasir dengan majoriti undi sebanyak 4551 mengalahkan calon Barisan Nasional (BN), Rohaizat Othman.

Salleh memperoleh undi sebanyak 9618 manakala Rohaizat memperoleh undi sebanyak 5067.

Kira-kira14,832 bersamaan 73.1 peratus dari 20,290 pemilih berdaftar telah menjalankan tanggungjawab mereka memilih wakil rakyat baru pada pilihan raya kecil berkenaan sehingga tempoh pengundian ditutup pukul 5 petang semalam. - Sinar Harian

* Rakyat tolak pengkhianat bangsa yang sebenar.

Read More...

Ahad, 23 Ogos 2009

MB menghadap Sultan mohon Adun Lunas dipecat dari jawatan exco

23 Aug 2009 10:00PM
MENTERI BESAR Datuk Seri Azizan Abdul Razak akan menghadap Sultan Kedah, Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah esok untuk memaklumkan permintaan PKR supaya ADUN Lunas, Mohd Radzhi Salleh, yang mengisytiharkan dirinya wakil bebas, digugurkan daripada jawatan exco.

"Atas kuasa Tuanku untuk melantik dan juga menggugurkan mana-mana exco. Saya akan sembahkan permintaan daripada PKR supaya dia digugurkan.

"Kerusi itu kekal kuota PKR kecuali PKR kata berilah pada sesiapa sahaja," kata Azizan.

Bercakap pada sidang akhbar bersama Pengerusi PKR Kedah, Ahmad Kassim di Wisma Darul Aman di Alor Star, Azizan berkata Pakatan Rakyat bersedia menghadapi sebarang kemungkinan akibat tindakan Mohd Radzhi termasuk pilihan raya kecil.

Mohd Radzhi, yang dilantik memegang portfolio exco pelancongan, pembangunan masyarakat dan sumber manusia selepas memenangi pilihan raya umum tahun lepas, mengisytiharkan keluar PKR dan menjadi wakil bebas hari ini atas alasan hilang kepercayaan terhadap kepimpinan parti.

Dalam sidang medianya di Kuala Lumpur hari ini, Mohd Radzhi berkata beliau tidak akan melepaskan jawatan exco.

Sementara itu, Ahmad berkata PKR kesal sikap tidak bertangungjawab Mohd Radzhi yang keluar parti.

"Khabar angin dia hendak melompat telah lama kedengaran tetapi mengapa dia pilih hari ini untuk keluar parti. Ia tidak lain untuk melemahkan PKR dan merendahkan pimpinan PAS Kedah," kata Ahmad.

Ahmad berkata PKR akan meminta Mohd Radzhi meletak jawatan sebagai ADUN Lunas kerana beliau menang bertanding atas tiket parti itu.

Kedah mempunyai lima ADUN dari PKR dan tiga daripadanya termasuk Mohd Radzhi dilantik sebagai anggota exco kerajaan negeri.

PAS mempunyai 16 ADUN dan tujuh daripadanya dilantik sebagai anggota exco kerajaan negeri. BN pula mempunyai 14 ADUN, manakala DAP hanya mempunyai seorang ADUN.

Mohd Radzhi menang di Dun Lunas tersebut pada pilihanraya umum 8 Mac lalu mengalahkan calon Barisan Nasional dengan majoriti besar melebihi 10 ribu undi. / KLpos, Bernama, Malaysiakini

Read More...

Khamis, 20 Ogos 2009

Dah 1,800 orang mati

20 Aug 2009 12:10PM
GENEVA: Angka kematian akibat jangkitan selesema babi meningkat kepada 1,799 orang sejak virus baru itu ditemui pada April lalu, kata Pertubuhan Kesihatan Bangsa-bangsa Bersatu (WHO) semalam.

Jumlah keseluruhan kematian diumumkan oleh WHO dalam laman web mereka.

Ghana, Tuvalu dan Zambia adalah negara-negara yang melaporkan kematian buat pertama kali, kata WHO selain menyebut bahawa pandemik influenza A itu telah merebak sehingga ke 170 buah negara.

Kematian terbesar dilaporkan di utara dan selatan Amerika dengan 1,579 kematian diikuti dengan rantau Asia Tenggara dengan 106 kematian manakala di Eropah mencatatkan 53 kematian. / AFP

Read More...

Rabu, 19 Ogos 2009

Blog hasutan, senda agama akan disekat

Kerajaan bercadang mengambil tindakan lebih tegas dengan "menyekat capaian kepada blog dan laman web" yang didakwa menerbitkan kenyataan palsu, berbau hasutan dan mempersendakan agama, kata menteri dalam negeri.

Datuk Seri Hishammuddin Hussein berkata kerajaan akan memantau secara serius penerbitan di Internet termasuk mengambil tindakan melalui undang-undang sedia ada.

"Usaha ini termasuk mendakwa penulis laman web dan blog yang melakukan kesalahan mengeluarkan kenyataan palsu, lucah atau hasutan yang menimbulkan syak wasangka dan perpecahan kaum serta kenyataan yang mempersendakan agama," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

"Dalam soal ini, saya ingin menegaskan bahawa setiap pihak atau individu tidak harus menggunakan alasan kebebasan bersuara dalam konteks demokrasi ketika mengemukakan apa-apa pandangan serta pendapat, tanpa langsung memikirkan kepentingan orang lain khususnya masyarakat berbilang kaum di negara ini."

Tegasnya, demokrasi harus turut mempunyai batasan yang perlu dipatuhi.

"Jika mereka melangkaui had dan batas ini, maka undang-undang akan mengambil tempat bagi melindungi rakyat dan negara," kata Hishammuddin lagi.

Beliau menegaskan sedemikian selepas satu mesyuarat khas antara Kementerian Dalam Negeri (KDN), Jabatan Perdana Menteri (JPM dan Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan.

Ketiga-tiga pihak ini diberikan tanggungjawab oleh kabinet untuk menyelaraskan beberapa tindakan dan pendekatan yang menyentuh peranan dan fungsi agensi di bawah kementerian masing-masing.

Mesyuarat yang pengerusikan Hishamuddin petang ini diadakan bersama Menteri di JPM Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz dan Datuk Seri Dr Rais Yatim.

Isu-isu yang dibincangkan antaranya usaha penyelarasan tindakan dan kerjasama antara agensi kerajaan yang berkaitan seperti Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM), polis dan Jabatan Peguam Negara (JPN) bagi memudahkan tindakan bawah Akta Hasutan.

"Mesyuarat juga membincangkan hal-hal yang berkaitan dengan laman web dan blog yang melanggar mana-mana undang-undang negara serta mengambil tindakan undang-undang segera bagi tujuan mendakwa pemilik dan penulis laman-laman web dan blog-blog yang berunsur hasutan dan fitnah," kata Hishammuddin.

Mesyuarat juga mendengar taklimat daripada polis mengenai isu-isu keselamatan semasa negara khususnya berkaitan dengan penyalahgunaan media alternatif serta taklimat oleh pihak penasihat undang-undang KDN mengenai perkembangan terkini berkaitan isu cadangan pindaan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA). - Malaysiakini

* Dia guna media seperti televisyen dan sebagainya, menghasut rakyat benci Pakatan Rakyat yang berjuang untuk kepentingan rakyat tidak mengapa. Ternyata UmnoBN sudah sangat terdesak.

Read More...

Liverpool 'wajib' bangkit

19 Aug 2009 8:50AM
Oleh Saparin Rasikin
MASIH terlalu awal untuk menidakkan peluang Liverpool memenangi mahkota Liga Perdana musim ini.

Bagaimanapun, keprihatinan mula timbul tentang kemampuan naib johan musim lalu itu selepas mengalami kekalahan 1-2 kepada Tottenham Hotspur Ahad lalu.

Anak buah Rafael Benitez akan menentang Stoke City di Anfield hari ini (Khamis, 3 pagi waktu Malaysia) dan mereka mesti bangkit jika mahu kembali ke laluan merebut kejuaraan.

Liverpool merupakan satu-satunya daripada empat pasukan teratas di England yang kecundang dan ia akan berdepan dengan Stoke, yang menewaskan Burnley 2-0 dalam perlawanan pembukaannya Sabtu lalu.

Jika gagal, ia akan mengundang krisis dalaman dan Benitez akan terus menghadapi tekanan atas kegagalannya mengekalkan skuad mantap musim lalu, terutama sekali pemindahan tunggak midfieldnya, Xabi Alonso, ke Real Madrid.

Pemain Brazil, Lucas, yang diharap dapat mengisi peranan Alonso, nampaknya gagal dan keadaan diburukkan lagi dengan persembahan hambar Ryan Babel, yang disebut-sebut oleh Benitez akan menyerlah musim ini.

Kecederaan yang dialami dua pemain bek tengah, Jaime Carragher dan Martin Skrtel yang berlaga sesama sendiri, mungkin penyumbang kepada persembahan yang kurang meyakinkan itu.

Sungguhpun akur Liverpool perlu meningkatkan persembahan apabila menentang Stoke, Benitez menolak kehilangan Alonso merupakan antara punca kekalahan di White Hart Lane itu.

'Kami bermain dalam banyak perlawanan tanpa Alonso musim lalu dan memenanginya, saya fikir kami mempunyai cukup kualiti dalam skuad ini dan kami akan membuktikannya,' tegas jurulatih dari Sepanyol itu.

'Kami gagal bermain dengan baik dan itu bukan kerana tekanan ke atas kami. Kami tidak bermain dengan baik dalam separuh masa pertama di Tottenham tetapi kami bermain lebih baik selepas rehat.

Kapten pasukan, Steven Gerrard, yang menjaringkan gol sagu hati menerusi tendangan penalti ke atas Tottenham, juga perlu bermain lebih baik untuk menjadi inspirasi kepada rakan-rakan.

Gerrard telah bekerja keras membantu penyerang Sepanyol, Fernando Torres, dan beliau perlukan umpanan-umpanan yang lebih baik dan tajam daripada rakan-rakan midfield seperti Javier Mascherano dan Dirk Kuyt.

Kemasukan Yossi Benayoun menggantikan Babel pada suku terakhir permainan menunjukkan kemajuan dalam permainan Liverpool dan bintang Israel itu dijangka dikekalkan.

Torres, yang sebelum perlawanan menyatakan Liverpool perlu menang ke atas Tottenham, juga perlu bekerja keras bagi meloloskan diri daripada kawalan rapi pemain pertahanan lawan.

Dalam perlawanan dengan Tottenham, Torres gagal mendapatkan ruang untuk menggugat benteng lawan.

Itu kerana beliau sering dibayangi sama ada oleh Sebastien Bassong, pemain baru dan penjaring gol kemenangan tuan rumah, dan bek kiri, Benoit Assou-Ekotto, penjaring menyumbangkan gol pertama pasukannya.

Apa yang diperlukan oleh Torres ialah gerakan tajam dan ruang berlari menyambut umpanan untuk membuat percubaan-percubaan lebih mengancam.

Ini bagi mengelakkan Liverpool mengalami nasib seperti musim lalu apabila Stoke menyekat mereka tanpa gol di Anfield dan keputusan tersebut turut membantu pasukan pimpinan Tony Pulis mengelak diturunkan daripada Liga Perdana.

Malah, para pemain Stoke bertandang ke Anfield dengan semangat yang membara selepas mengecap kemenangan ke atas Burnley.

Bagaimanapun, Pulis tetap menjangka laluan yang lebih sukar musim ini dan kemenangan pertama tidak akan membuat mereka berasa terlalu yakin untuk kekal dalam liga elit ini.

Beliau sedar perlunya terus mencatat keputusan yang baik dan menjadi pasukan yang disegani dalam liga ini.

'Statistik menunjukkan tahun kedua adalah paling sukar,' ujarnya, mengulas penampilan Stoke buat musim kedua berturut-turut dalam Liga Perdana ini.

'Saya ingin memastikan tiada pemain yang bersikap ambil mudah. Ada orang yang menyatakan Stoke tidak akan dapat bertahan musim ini dan kami perlu membuktikan tanggapan itu salah.

'Adalah penting kelab ini kekal dalam Liga Perdana untuk tiga musim. Jika ini dapat dilakukan, kami akan dapat membina asas yang kukuh untuk bersaing dengan kelab-kelab mapan,' tambah Pulis.

Dengan Liverpool berazam menebus kekalahan, anak buah Pulis dijangka sukar menyekat mereka kali ini.

Read More...

Selasa, 18 Ogos 2009

Ahli Umno tak akan ke syurga - Nik Aziz


17 Aug 2009 3:31PM
PP: Mursyidul Am Pas Datuk Nik Aziz Nik Mat berkata, anggota UMNO tidak akan masuk syurga kerana parti itu mengamalkan ajaran Islam palsu dari Palestin.
Katanya, terdapat perbezaan antara Islam yang didakwah oleh Pas dan Islam yang diamalkan oleh umat Islam daripada kalangan anggota UMNO.

“Islam bawah UMNO tidak ke mana dan tidak boleh bawa seseorang itu ke syurga. Berdasar perkara itu, saya percaya penduduk di kawasan Permatang Pasir akan memilih calon Pas sebagai wakil rakyat mereka,” katanya kepada pemberita di Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) di sini hari ini selepas proses penamaan calon bagi pilihan raya kecil Permatang Pasir.

Pengundian ialah pada 25 Ogos ini.

Pilihan raya kecil itu melibatkan calon Pas, Mohd Salleh Man, 52, yang juga Pesuruhjaya Pas Pulau Pinang, dan calon Barisan Nasional Rohaizat Othman, 38.

Kawasan itu mempunyai 20,290 pengundi berdaftar. / Bernama

Read More...

Isnin, 17 Ogos 2009

15 samseng ditahan selepas pergaduhan

KUALA LUMPUR 17 Ogos — Polis telah menahan 15 lelaki dari dua kumpulan samseng yang dipercayai terbabit dalam pergaduhan di sebuah rumah di Taman Wawasan, Batang Kali, kira-kira 65km dari sini, awal pagi tadi.

Ketua Polis Daerah Hulu Selangor Supt Norel Azmi Affandi Yahya berkata dalam kejadian pukul 3.30 pagi tadi, sekumpulan lelaki bersenjatakan rotan dan topi keledar telah menyerang sekumpulan lagi yang sedang menikmati jamuan di rumah tersebut.

Pergaduhan antara kedua-dua kumpulan itu menyebabkan salah seorang daripada mereka cedera di kepala dan muka,” katanya ketika dihubungi Bernama di sini.

Beliau berkata polis yang menerima panggilan mengenai pergaduhan itu bergegas ke tempat kejadian dan menahan kesemua lelaki yang berumur antara 20 dan 30 tahun itu.

Kes itu sedang disiasat mengikut Seksyen 148 Kanun Keseksaan kerana memiliki senjata dalam rusuhan dan jika sabit kesalahan mereka boleh dipenjara sehingga lima tahun atau denda atau kedua-duanya, katanya.

- Bernama

Read More...

Sabtu, 15 Ogos 2009

Waheeda - Akhil bernikah pagi ini

HULU SELANGOR: Setelah lebih dua tahun membiarkan banyak pihak membuatspekulasi dan berteka-teki tentang hubungan mereka, penyanyi serta penceramah bebas, Akhil Hayy, 40, dan penyanyi popular Waheeda, 30,akan dinikahkan di Masjid Ar Rahimah, Kuala Kubu Baru, di sini, hari ini.

Kontroversi yang melanda mereka berlarutan sejak lebih dua tahun lalu apabila mereka dikatakan telah berkahwin dan Waheeda atau nama sebenarnya Norwahidah Abdul Wahab menjadi isteri kedua Akhil. Ketika itu, masing-masing menafikan tentang perkara tersebut dan menegaskan mereka hanya berkawan baik.

Namun, kisah itu semakin panas sekitar Mei lalu apabila isteri Akhil, Maizawati Zainal mengaku tentang pergolakan rumahtangga mereka dan Waheeda turut dikaitkan sebagai punca tersebut.

Antara yang didedahkan oleh Maizawati, dia pernah menyatakan persetujuan membenarkan Akhil berkahwin lagi dan bersedia hidupbermadu setelah suaminya itu mengaku tentang hubungannya dengan Waheeda.

Namun, dia tidak tahu apa status hubungan suaminya dengan Waheeda ketika itu kerana katanya, Akhil sendiri sudah tiga bulan tidak pulang ke rumah dan hanya mengikuti perkembangan kisah suaminya itu menerusimedia.

Maizawati kemudiannya mengambil keputusan bercerai untuk membina kehidupan baru. Dia dan Akhil akhirnya sah bercerai dengan talak satu pada 15 Julai lalu di Mahkamah Rendah Syariah Ipoh.

Read More...

Jumaat, 14 Ogos 2009

Torres signs contract extension with Liverpool


Liverpool striker Fernando Torres has signed a new contract at Anfield.

The 25-year-old agreed terms on the new deal back in May and has now put pen to paper to give the club the perfect boost ahead of their opening game of the season at Tottenham Hotspur on Sunday.

Torres is now contracted to Liverpool until 2013 with an option to extend the deal by a further year, and will earn £110,000-a-week.

The Spain international joins Liverpool's other star players, along with manager Rafael Benitez, in committing his long-term future to the club.

Benitez said: "Fernando is one of the best strikers in the game and, at his age, can only get better.

"Every major side would want him in their team, but he has shown how much he wants to achieve success at Liverpool by committing his future to the club. He's a special talent, but still has the hunger to improve his game.''

Torres, meanwhile, has insisted Liverpool have nothing to fear from their title rivals, and it is games against sides such as Tottenham which will decide their fate this season.

Much like last season, when Liverpool had an excellent record against the other top four clubs, the Reds are wary of slipping up against other sides in the Premier League.

"We have no problem beating Manchester United or Chelsea, but it is games like Sunday's at Tottenham where we need to show our real title intentions," Torres said.

"Tottenham is not an easy place to go but these are games we must be winning if this is finally to be our year. We need to turn draws into wins at places like White Hart Lane. If we can win these sorts of games two or three times a season, that will be enough for the title.

"I am not thinking we can win the title - I am thinking we have to win the title. We came so close last year but for many of the players it was their first time experiencing the pressure of a Premier League title race.

"We don't need to improve a lot on last season to win, there is only a slight improvement needed to give the fans and players the title they have wanted for so many years.

"This is the best Liverpool team there has been in years - that is what many of the experienced players are saying. Now is our time - second best is just not going to cut it with me anymore."

Read More...

Khamis, 13 Ogos 2009

Reina: Alonso will be missed

Jose Reina believes Liverpool will struggle to replace Xabi Alonso after describing him as a 'fabulous conductor'.Real Madrid finally captured midfielder Alonso in a £30m deal following a long-running transfer saga.

The Reds have signed Italy international Alberto Aquilani as a replacement, but Reina admits the void left by his fellow Spaniard will be difficult to fill.

very astute

Reina said: "It is very difficult to find a player like Xabi. He is like a fabulous orchestra conductor on the pitch.

"Of the central midfielders in the world it is very difficult to find one as complete as Alonso.

"He can do everything. He can play short passes, long passes, he heads it well and he is tactically very astute."

Will you sign Jose Reina for your Fantasy Premier League side? Click here to enter or amend your line-up.

Read More...

Khairy enggan berdebat dengan Nasaruddin Thantawi

13 Aug 2009 5:54PM


Debat Integriti anjuran GERAK Malaysia bertajuk Rasuah dan Masa Depan Negara; Di mana Peranan Pemimpin Muda Politik terpaksa dibatalkan, kata Pengerusinya Mohd Nazree Mohd.

Menurut beliau, debat tersebut yang sepatutnya berlangsung esok, 13 Ogos 2009 bertempa di Chinese Assembly Hall (CAH) antara YB Khairy Jamaluddin dan Yg Bhg Ust Nasaruddin Thantawi dibatalkan kerana tidak mendapat persetujuan daripada Ketua Pemuda UMNO, YB Khairy Jamaluddin selaku salah seorang pendebat pada malam tersebut atas sebab-sebab tertentu.

Katanya lagi, GERAK telah mendapat persetujuan daripada Yg Bhg Ust Nasaruddin Thantawi untuk Siri Debat Integriti anjuran GERAK Malaysia tersebut.

"GERAK membuka ruang seluas-luasnya kepada mana-mana pemimpin muda politik untuk tampil bersama dalam menjayakan Siri Debat Integriti dan kita bersedia memberi ruang kepada mereka untuk memberikan pandangan dan berkongsi pendirian berhubung isu integriti dan anti korupsi," katanya.

Dalam perkembangan lain, GERAK Malaysia juga masih menunggu jawapan daripada Menteri Besar Selangor, YB Tan Sri Khalid Ibrahim berhubung Debat Integriti Terbuka antara beliau dan Pengerusi GERAK Malaysia.

Read More...

Rabu, 12 Ogos 2009

Sah: Ibrahim yang mati, Noordin masih hidup

12 Aug 2009 12:06PM
JAKARTA: Polis hari ini mengesahkan pengganas yang terbunuh dalam serbuan di sebuah rumah di Temanggung, Jawa Tengah minggu lalu bukan Noordin Mat Top.

Pengarah Bahagian Perubatan Polis Indonesia, Brigadier Jeneral Eddy Saparwoko pada sidang akhbar di sini hari ini berkata, ujian DNA yang dibuat mendapati lelaki itu ialah Ibrahim.

Ibrahim merupakan perancang serangan bom berani mati di Hotel JW Marriot dan Hotel Ritz Carlton di Mega Kuningan, Jakarta Selatan pada 17 Julai lalu.

Read More...

Negara dalam bahaya - Azlan

KUALA LUMPUR 10 Ogos - Sultan Azlan Shah memberi amaran bahawa negara berada dalam bahaya jika undang-undang hanya diterima dan dihormati apabila ia menyebelahi diri atau kumpulan sendiri sebaliknya ia ditolak jika keputusannya memihak kepada pihak lawan.

Sultan Perak menegaskan, negara juga terdedah kepada bahaya jika undang-undang dan penguatkuasanya mahu diketepikan manakala rakyat pula mula mengambil tindakan dengan tangan sendiri berasaskan emosi, sentimen dan hawa nafsu.

Titah baginda, jika tidak dibendung secara berkesan, keadaan itu akan meruntuhkan 'budaya bernegara' secara sivil untuk diambil alih oleh 'kaedah bernegara' yang mengamalkan budaya hukum rimba dengan yang lemah menjadi 'makanan' kepada yang kuat.

"Oleh itu, undang-undang perlu dipertahankan sebagai instrumen penimbang tara, tidak harus sama sekali dijadikan instrumen politik atau dipolitikkan.

"Kriteria pertimbangan untuk menggubal, menghapus atau meminda undang-undang hendaklah diasaskan kepada kepentingan negara, kepentingan keselamatan dan kepentingan rakyat jelata," titah baginda.

Baginda yang juga Canselor Universiti Malaya (UM) bertitah demikian sewaktu merasmikan Istiadat Konvokesyen UM Ke-48 di Dewan Tunku Canselor, UM di sini hari ini.

Hadir sama tiga Pro-Canselor UM, Raja Dr. Nazrin Shah, Toh Puan Dr. Aishah Ong dan Tan Sri Siti Norma Yaakob serta Pengerusi Lembaga Pengarah UM, Tan Sri Arshad Ayub dan Naib Canselor UM, Datuk Dr. Ghauth Jasmon.

Sempena istiadat itu, bekas Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi dianugerahkan Ijazah Kehormat Doktor Falsafah (Kemanusiaan) bagi menghargai jasanya kepada negara.

Istiadat enam hari itu menganugerahkan ijazah kepada 6,863 graduan ijazah doktor falsafah, sarjana, sarjana muda dan diploma.

Dalam pada itu, Sultan Azlan menjelaskan, kedaulatan undang-undang adalah suatu istilah lumrah, mudah disebut dan enak didengar namun susah hendak ditakrif serta diimplementasi malah amat sukar pula difahami dalam erti kata sebenar.

Tegas baginda, istilah kedaulatan undang-undang kadang kala diberi takrifan yang mengandungi unsur-unsur emosi untuk menyesuaikan dengan kehendak sesuatu pihak dan bukannya takrifan yang adil, benar, tepat dan berani berpandukan prinsip undang-undang.

"Lalu berlaku amalan menyimpang daripada semangat pemerintahan yang adil dan saksama hingga membolehkan terjadinya perbuatan salah guna kuasa, penyelewengan, rasuah dan penindasan.

"Di pihak rakyat jelata pula, berlaku perbuatan yang bukan saja tidak menghormati undang-undang malah secara provokatif mencabarnya dengan tujuan mencetuskan huru-hara dan kekacauan agar kerajaan yang sah tidak dapat berfungsi secara berkesan," titah baginda.

Dalam perkembangan berkaitan, Sultan Azlan menitahkan rakyat supaya membuat pertimbangan secara arif berhubung peristiwa-peristiwa yang dicetuskan secara tersurat dengan niat tersembunyi yang tersirat.

"Warga yang arif dan bijaksana perlu melihat sesuatu isu yang dibangkitkan dan tindak-tanduk politik yang sedang berlaku dari segi konsistensi suara dan perjuangan.

"Ia supaya negara yang aman lagi makmur ini tidak terjerumus dalam kancah huru-hara yang berterusan hingga sumber negara menjadi kurang produktif," titah baginda. - Utusan

Read More...

Selasa, 11 Ogos 2009

Eksklusif: Anak Cina di alam Melayu

11 Aug 2009 10:07AM
Oleh Wartawan klpos.com

JAM sudah menunjukkan pukul 1.30 pagi, tapi Ketua Penerangan Parti Keadilan Rakyat (PKR) Tian Chua masih segar, dan bersemangat untuk ditemubual oleh klpos.com. Yang menariknya, inilah kali pertama wartawan dibenarkan ke rumah beliau, dan klpos.com diberikan penghormatan itu.

Terletak hanya beberapa minit berkereta dari pusat perniagaan terkenal One Utama. Untuk memasuki kawasan perumahan separuh mewah itu memerlukan kenderaan melalui pondok pengawal terlebih dahulu.

Deretan rumah jenis semi-D dan teres dua tingkat memenuhi kawasan ini, barangkali separuh daripadanya dihuni oleh kaum Cina berdasarkan tanglong di hadapan rumah.

"Ini rumah keluarga saya, saya hanya jaga sahaja," katanya merendah diri selepas saya bertanyakan nilai hartanah di kawasan tersebut.

"Barangkali antara 600 ribu ke sejuta bergantung kepada saiz rumah," kata Tian.

Keturunan Cina Peranakan

Ketika memasuki rumahnya, pengunjung akan tertarik dengan lanskap yang tersusun cantik, kemas dan teratur meniru gaya Bali yang bersahaja. Ada sebuah basikal yang kata Tian digunakan untuk beriadah bila ada masa lapang.

Berasal dari keluarga yang berpegang kuat kepada tradisi Cina, Tian generasi ketiga dari keluarganya yang lahir di Malaysia. Moyang sebelah ayahnya dulu berhijrah ke sini dari Selatan China daerah Hai Fong.
Kemas, bisik hati saya ketika melangkah masuk ke rumahnya itu. Tian tinggal di situ seorang diri, berumur 44 tahun dan masih belum berkahwin.

Manakala di sebelah ibunya pula, lebih lama tinggal di Malaysia. "Keluarga ibu saya adalah keluarga baba nyonya, yang sangat fasih bercakap Melayu dan tinggal di Melaka sejak berabad dahulu," katanya.

Tian berkelulusan sarjana falsafah dari sebuah universiti Australia minat asalnya dalam bidang pertanian tetapi tuntutan masa menjadikan beliau lebih cenderong kepada falsafah. Antara rakan karibnya ketika belajar di negara kanggaroo itu adalah Ketua Pengarang Malaysiakini.com Stevan Gan.

Terdidik dengan pengajian falsafah barangkali menimbulkan minatnya mengumpul barang yang membawa nilai kebudayaan sesuatu bangsa.

Kumpul keris, kain dan topeng

Anda dapat melihat dengan jelas minatnya itu jika bertandang ke rumah beliau. Berbagai jenis kain pua yang dikumpulkan dari Sarawak, Kalimatan, Kemboja dan Nepal ada tergantung di sudut-sudut tertentu rumah dua tingkat itu.

Selain itu ada rak khas yang mempamerkan koleksi senjata berbagai jenis yang dikumpulkan Tian sejak 17 tahun lalu.

"Saya meminati senjata, terutamanya keris kerana ia direka bukan sahaja sebagai senjata membunuh tetapi turut mewarisi kebudayaan serta falsafah masyarakat Melayu," katanya.

Beliau sendiri mengumpulkan tidak kurang dari 15 jenis keris berbagai bentuk dari berbagai negara. Ada sebentuk yang ditunjukkan kepada saya berasal dari Acheh, kata Tian.

Jika diamati keris tersebut, ia direka berdasarkan kalimat Allah dari hulu hingga ke hujungnya.

"Ini dapat difahami kerana Acheh terkenal dengan tradisi Islam yang kuat sejak dulu kala lagi, di sana mereka menamakan keris jenis ini sebagai lencong" jelas Tian.

Selain keris dari Acheh, ada keris dari Bali, dan Jawa, menurut Tian, untuk mengenali keris Jawa ia selalunya mempunyai tujuh lekuk atau lok atau lebih.

"Lok pada keris dibuat dalam kiraan ganjil, tiga, tujuh, sembilan dan sebelas, tapi saya belum menemui yang mempunyai lok lima sehingga kini," katanya.

Topeng dan falsafahnya

Saya kagum dengan kefahaman tinggi Tian Chua terhadap kebudayaan Melayu. Tidak hairanlah beliau antara segelintir pemimpin pembangkang bukan Melayu yang mudah diterima oleh orang Melayu.

Beliau fasih berbahasa Melayu dan tahu adat serta budaya Melayu sehinggakan beliau tidak segan memberi salam sebagai pembuka kata sebelum berceramah.

Selain keris, ada juga sabit dari Kemboja yang digunakan untuk memotong padi, bentuknya seperti kuku kambing tetapi lebih besar lagi. Ada juga sejenis pisau yang dipanggil kugeri iaitu sejenis senjata yang digunakan oleh tentera Gurka Nepal untuk memotong leher musuh tersimpan dalam koleksi Tian Chua.

"Ada sejenis senjata purba China yang dipanggil pisou, miripnya seperti keris, yang digunakan sebagai senjata untuk tempur jarak dekat," katanya satu ketika.

Selain koleksi keris dan kain, Tian juga gemar mengumpul topeng, kebanyakkannya dari Bali dan Jawa.

"Ada falsafah tersendiri di sebalik penciptaan setiap topeng-topeng ini, kebanyakannya topeng ini berasal dari watak-watak dalam hikayat Mahabarata dan Ramayana, yang amat berpengaruh dalam kebudayaan hindu Jawa dan Bali sebelum kedatangan Islam," katanya.

Bersambung bahagian kedua esok:

Belajar mukaddam dalam ISA

Nota pengarang:

SEMPENA tahun ketiga KLpos.com memainkan peranan dalam menyampaikan berita dan rencana-rencana alternatif di arena siber tanah air, hari ini kami menyiarkan kembali temubual-temubual eksklusif kami dengan individu-individu penting beberapa tahun lalu.

Di awal kemunculan kami beberapa tahun lepas kami telah menemubual tokoh-tokoh muda serta berjaya yang kini rata-ratanya telah menjadi wakil rakyat baik sebagai ahli parlimen mahupun ahli dewan undangan negeri sejak keputusan luarbiasa berlaku pada pilihanraya kecil ke-12 8 Mac lalu.

KLpos.com akan menyiarkan kembali satu episod setiap hari siri eksklusif kami yang disusun semula untuk pembaca yang ketinggalan mengikutinya dahulu. - Pengarang

Read More...

Isnin, 10 Ogos 2009

1,000 demo depan PWTC

10 Aug 2009 2:29PM
KL: Lebih 1,000 berhimpun di perkarangan Menara Dato’ Onn, Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) hari ini bagi menyatakan sokongan kepada Timbalan Presiden UMNO, Tan Sri Muhyiddin Yassin berhubung kenyataannya terhadap Anwar Ibrahim sebagai pengkhianat bangsa.
Mereka berhimpun selama kira-kira 30 minit dari jam 11 pagi terdiri daripada pemimpin dan ahli UMNO daripada pelbagai peringkat yang mewakili bahagian-bahagian parti di seluruh negara serta anggota badan bukan kerajaan (NGO).

Antara NGO terlibat termasuk Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS), Majlis Belia Malaysia (MBM) dan Gabungan Kelab Belia Malaysia (MAYC).

Sebaik sahaja Muhyiddin tiba di perkarangan Menara Dato Onn, laungan ‘Hidup Tan Sri Muhyiddin’ bergema sebagai tanda sokongan kepada beliau.

Selain itu orang ramai yang berhimpun di situ juga melaungkan kata-kata berbentuk kecaman terhadap Anwar.

Muhyiddin yang meluangkan masa seketika sebelum menghadiri Mesyuarat Majlis Tertinggi Barisan Nasional (BN) di situ turut bersalaman dengan orang ramai yang hadir. / Utusan

Read More...

Ahad, 9 Ogos 2009

Dibuka kepada pelacur

KUALA LUMPUR: “Kita buka tawaran kepada pelacur. Datanglah ke kelab kami untuk berpoligami. Nasib kamu (pelacur) akan jadi sangat indah (jika berpoligami).

“Jika jadi pelacur, belumpun tua, kamu sudah tiada nilai,” kata Penasihat Kelab Poligami Ikhwan (KPI), Hatijah Aam, 54.

KPI dilancarkan secara rasmi minggu lalu dengan matlamat utama ingin ‘menyuburkan’ amalan poligami di kalangan umat Islam negara ini.

Menurut Hatijah yang juga isteri kedua pengasas ajaran Al-Arqam, Ashaari Muhammad, poligami antara jalan keluar untuk golongan berkenaan kembali ke pangkal jalan dan menjalani kehidupan lebih baik.

Ketika ditemui di pejabat Global Ikhwan Sdn Bhd (GISB), Bandar Country Homes, Rawang, Selangor, Hatijah berkata, jika sudi berpoligami dan menjadi ahli KPI, golongan pelacur akan diberi bantuan dan dipulihkan.

Menurutnya, pelacur antara sasaran KPI untuk diajak berpoligami kerana ia sebahagian usaha memperbetulkan kepincangan masyarakat dan memperjuangkan poligami yang indah serta halal.

“Kita tiada tujuan apa-apa. Kita kasihan dengan nasib masyarakat kita hari ini, semua orang boleh cerita tetapi apa jalan keluarnya,” kata Hatijah.

Beliau berkata, selain pelacur, dua lagi golongan wanita yang turut dialu-alukan menyertai KPI untuk melaksanakan poligami ialah ibu tunggal dan anak dara lewat usia.

KPI kini mempunyai 646 ahli membabitkan 222 suami dan 524 isteri. Ketika ini semua ahli kelab berkenaan adalah anggota GISB.

Menurut Hatijah, KPI turut dibuka kepada masyarakat luar dan beliau mengakui reaksi diterima sangat menggalakkan.

Begitupun, katanya, kelab berkenaan bukan boleh disertai dengan sewenang-wenangnya kerana ada syarat perlu dipatuhi.

“Syarat utama, suami perlu membawa isteri kerana kita tidak buat di belakang isteri (secara rahsia). Wanita semestinya menentang poligami.

“Sebab itu kita akan beri pemahaman berbentuk kursus dan motivasi untuk tempoh tiga bulan sebelum keputusan dibuat tanpa paksaan.

“Yang penting, mereka diberi pemahaman, nanti disiplinnya boleh diikuti dan kerana itu perlu jadi ahli dulu, perlu ikut kursus,” katanya.

Hatijah berkata, satu lagi matlamat penubuhan KPI ialah membantu suami isteri yang bermasalah, terutama dalam usaha melaksanakan poligami.

“Ramai yang ada isteri satu lagi tetapi tidak tahu jalan keluar bagaimana hendak buat isteri pertama terima. Kita beri pemahaman kepada mereka,” katanya.

Hatijah berkata, bagi memastikan tiada yang mengambil kesempatan selain penganiayaan, KPI mempunyai badan pengawasan dan pemantauan.

“Selama ini kami memantau ahli kami. Jika ada yang melakukan perkara tidak betul, kita tentang. Takkan kita hendak biarkan mereka buat perkara tidak betul.

“Kita turut menjaga kebajikan ahli. Contohnya, jika ada ibu kehabisan susu anak, mereka boleh pergi mendapatkannya di kedai milik GISB tanpa bayaran,” katanya sambil memaklumkan, GISB mempunyai 1,000 premis perniagaan di seluruh negara.

Menurut Hatijah, GISB tiada kaitan dengan pergerakan Al-Arqam kerana ia diharamkan dan GISB bermula dari bawah hinggalah kepada apa yang ada sekarang.

“Penubuhan KPI juga bukan bertujuan menambah ahli kami, sebaliknya membantu golongan yang kami sasarkan,” katanya yang tidak menetapkan sasaran untuk jumlah ahli KPI.

Berkaitan tanggapan negatif yang sering dikaitkan dengan poligami, Hatijah berkata, KPI mampu menangkisnya hasil kejayaan ahli GISB melaksanakan poligami, selain dirinya yang berpengalaman bermadu kira-kira 30 tahun.

“Poligami yang kami katakan ini dibuktikan di kalangan kami sendiri, termasuk ahli KPI. Banyak kebaikan sebenarnya yang ada dalam poligami, tetapi ramai yang berprasangka negatif.

“Kerana itu kami jadikan poligami di kalangan kami sebagai bukti. Penubuhan KPI pasti akan mencetuskan kontroversi besar, tetapi kami sudah bersedia dengan jawapan.

“Kami juga sanggup bersemuka dengan sesiapa saja untuk melakukan perbincangan ilmiah,” katanya yang hadir bersama madunya, Noraziah Ibrahim, 51, yang juga isteri ketiga Ashaari serta sebahagian daripada 38 anak serta kira-kira 200 cucu. - Mymetro

Read More...

Terkini: Lapan lagi mati, 26 orang semuanya setakat ini

09 Aug 2009 2:25PM

KK: Lapan lagi kematian akibat wabak selesema babi atau Influenza A (H1N1) dicatatkan hari ini, menjadikan jumlah kematian akibat virus tersebut di seluruh negara meningkat kepada 26 orang.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata, tujuh daripadanya adalah kumpulan pesakit yang berisiko tinggi

Read More...

Sabtu, 8 Ogos 2009

Pondan di Kuantan semakin berani

KUANTAN - Kumpulan 'mak nyah' di bandar ini terus menjalankan aktiviti mereka tanpa rasa takut, malah ada di antara pondan terbabit lebih berani mempamer 'payu dara jantan' mereka untuk menggoda pelanggan.

Kegiatan mereka juga didapati semakin menjadi-jadi sehingga berani menawarkan khidmat melacur di tempat terbuka dan tidak lagi tertumpu di lorong-lorong kecil seperti sebelum ini.

Menjelang tengah malam, beberapa pondan tersebut tanpa segan silu mempamer aksi yang lebih meloyakan apabila ada di antara mereka berani mendedahkan sebahagian tubuh bagi menggoda pelanggan.

"Cik abang nak tengok lebih daripada ini (sambil menunjukkan bahagian dada) pun saya tak kisah, RM30 saja untuk khidmat penuh. Itu pun kalau abang sudi," kata seorang pondan yang memperkenalkan diri sebagai Mimi apabila didekati wartawan Kosmo! yang menyamar sebagai pelanggan di lorong kecil dekat Jalan Haji Abdul Aziz di sini malam semalam. - Kosmo

* Pondan itu paling takut bila PAS perintah.

Read More...

Eksklusif: Pengalaman kakak melihat adik bertarung melawan H1N1

07 Aug 2009 12:09PM

GOLONGAN yang berisiko tinggi dijangkiti selsema babi H1N1 adalah perokok, pengidap asma, kanak-kanak, perempuan mengandung dan golongan emas.

Pada peringkat awal tanda-tandanya adalah batuk, selsema, demam, sakit tekak, bila terbesin bunyi tidak kuat.

Peringkat kedua adalah bila pengidap susah bernafas, simptom macam pengidap asma, pada peringkat ini jika kita memegang orang yang dijangkiti atau berada di dalam bilik yang sama risiko jangkitannya adalah 80 peratus. Masa ini pengidap perlu di kuarantin di hospital.

Masalahnya sekarang semakin ramai yang dijangkiti. Hospital tidak cukup katil dan bilik kuarantin.
Seperti kes adik saya, apabila beliau pengsan baru ditahan di hospital.

Fasa kritikal

Apabila virus menjangkiti paru-paru. Dari ujian X-ray kita dapat lihat virus menutupi paru-paru. Dalam kes adik saya amat menakutkan sekali bila tengok x ray itu.

Pada peringkat ini, pesakit perlu bantuan oksigen peringkat paling tinggi dan disuntik ubat antiviral, sejenis dadah yang kuat. Sekurang-kurangnya seminggu bergantung kepada bantuan penafasan oksigen. Peratus untuk sembuh pula bergantung kepada umur dan ketahanan badan.

Kerana itu, bayi dan kanak-kanak yang sampai kepada tahap kritikal biasanya meninggal dunia. Adik saya hari ini, hari yang ke lapan, masih memerlukan oksigen. Kasihan dia. Masa tahap kritikal itu tercungap-cungap dia bernafas, sampai menangis.

Sampai satu tahap dia berguling atas simen sebab dah tidak tahan, hampir putus asa, sampai dia boleh cakap lebih baik Allah ambik nyawa dia, itu lelaki tu, bayangkan kalau perempuan atau budak-budak.

Terima kasih doktor

Kami sekeluarga cuma boleh tengok dia dari cermin. Tidak boleh masuk dalam bilik kuarantin. Doktor dan jururawat sahaja yang dibenarkan masuk, siap pakai baju plastik.

Kami berkomunikasi melalui SMS, bagi dia al-quran biar dia baca, bagi tasbih biar dia zikir ingat Allah, bagi air yasin. Alhamdulillah dia semakin pulih. Ada hikmahnya. Semua keluarga bersatu menyokong adik kami yang dijangkiti H1N1.

Masalahnya hospital swasta tidak terima kes H1N1, sekarang ini semua bergantung kepada hospital kerajaan yang kebanyakkan doktornya masih muda. Doktor yang merawat adik saya berusia 28 tahun.

Satu doktor 5 pesakit, kasihan pula tengok doktor-doktor itu, berhempas pulas hendak selamatkan pesakit. Kami sekeluarga begitu terharu dengan pengorbanan doktor-doktor ini, terutamanya di hospital Ampang. Dari pengalaman kami, ada doktor yang sampai bermalam di hospital semata-mata untuk merawat pesakit.

Rasa nak peluk dan cium dia orang sebab selamatkan adik saya.

Read More...

Khamis, 6 Ogos 2009

Larangan Jual Arak di Selangor

Mufti Selangor setuju larangan jual arak

SHAH ALAM – Mufti Selangor, Datuk Seri Mohd Tamyes Abdul Wahid bersetuju dengan kenyataan Pesuruhjaya Pas Selangor, Datuk Dr Hasan Mohamed Ali yang memperjuangkan larangan penjualan arak kepada majoriti penduduk Islam di sesebuah kawasan.

Menurutnya, langkah ini wajar dilakukan untuk menjauhkan umat Islam daripada amalan meminum arak yang jelas haram dalam hukum Islam.

“Hukum arak tidak boleh dipertikaikan, haram tetap haram, biarpun sedikit atau banyak jumlah alkohol didalamnya, minuman itu tetap haram,” katanya kepada Sinar Harian semalam.

Beliau berkata demikian mengulas desakan Pas Selangor kelmarin yang mendesak Kerajaan Negeri melarang penjualan arak di kawasan majoriti Islam.

Tamyes berkata, larangan penjualan arak dikawasan majoriti penduduk Islam ini telah lama dibangkitkan sejak isu pemerintahan Barisan Nasional (BN) lagi tetapi masih tidak berkesudahan sehingga kini.

“Arak bukan sahaja haram, bahkan orang Islam yang berkaitan dengan penjualan arak juga hukumnya adalah haram,” katanya.

Dalam perkembangan yang sama, Tamyes berkata pihak berkuasa tempatan (PBT) dan Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) sepatutnya diberikan kuasa untuk merampas arak di premis berlesen ekoran penjualannya di kawasan majoriti Islam.

“Pengharaman arak pada umat Islam sudah termaktub di dalam hukum, biarpun penjualannya boleh diadapati secara terbuka kini, pokok pangkalnay adalah diri sendiri,” katanya.

Tamyes juga menyifatkan tindakan mempersoalkan tindakan PBT dan Jais seperti membuka ‘ikatan tali yang diikat erat’. - Sinar Harian

Read More...

perlawanan bolasepk umno vs pkr!

Bantahan perlawanan bolasepak Umno vs PKR
06 Aug 2009 4:54PM
Oleh Sahat Mohd Saleh

Salam hormat . Apa kena nih.....

PAS & DAP dah tiada pasukan bolasepak ke. Saya berharap batalkan sahaja perlawanan tersebut. Umno bukan sahaja ideologi bertentangan, malah musuh paling hina. bagaimana pihak tuan menganjurkan perlawanan tersebut sedangkan setiap hari Umno mengeji PKR. Adakah terpikir oleh saudara ia ideologi politik sedangkankan mereka melebelkan kita lebih hina dari Kominis.

Adakah saudara AMK PJU berfikir kearah itu. Atau saya yang tersilap membaca Utusan malaysia dan menonton berita TV3. Jika berminat berbaik dengan Umno.... anjur majlis berbuka puasa nanti dengan mereka.

Read More...

Rabu, 5 Ogos 2009

ASTRO melampau...

Kenaikan caj ASTRO melampau-NGO
05 Aug 2009 5:59PM

KL: Beberapa pertubuhan bukan kerajaan (NGO) hari ini melahirkan rasa kurang senang terhadap tindakan Astro mengenakan bayaran tambahan RM12 sebulan untuk pakej sukan Astro melalui bil bulan ini.

Presiden Persatuan Pengguna Islam Malaysia, Datuk Dr. Maamor Osman berkata, kerajaan perlu meneliti semula syarat dan terma yang telah diberikan kepada Astro supaya syarikat televisyen berbayar itu tidak mengaut keuntungan tanpa memikirkan bebanan kepada pelanggan.

“ Astro sepatutnya menjalankan tanggungjawab sosial korporat mereka kerana rancangan sukan adalah satu daripada cara untuk menggalakkan masyarakat menjalani gaya hidup sihat,” katanya.

Beliau berkata bagi penggemar rancangan sukan pula mereka tiada pilihan lain untuk menyaksikan program sukan di peringkat antarabangsa dengan cepat melainkan dengan melanggan pakej sukan di Astro.

Untuk itu, Dr Maamor mencadangkan supaya stesyen televisyen kerajaan menyiarkan lebih banyak rancangan sukan di peringkat antarabangsa supaya masyarakat tidak terlalu bergantung kepada Astro.

Read More...

Selasa, 4 Ogos 2009

Ayu Wanita Melayu, Nurul Izzah...Eksklusif: Nurul Izzah.. Ayu Wanita Melayu
04 Aug 2009 8:17PM
Oleh Wartawan klpos.com

BEBERAPA tahun lalu saya pernah menulis begini, "Apabila menatap wajahnya kita akan tertanya-tanya, bahagian manakah warisan emaknya dan sudut mana milik ayahnya. Kedua-dua aspek bergabung secara simeteris dan gabungan seimbang sehingga melahirkan keindahan baru. Inilah yang menjadikan Nurul Izzah sebagai ikon untuk generasinya,".

Ketika itu, April 2003, saya baru tiga tahun bergelar wartawan dan berkerja di bawah seliaan Khalid Jaafar di majalah Siasah.

Dan untuk isu majalah bulanan itu, kami memilih Izzah - begitu ia dipanggil, sebagai cover, dengan tajuk "Puteri di persimpangan jalan'.

Ada cerita mengapa Khalid menyuruh saya mencari Izzah waktu itu, saya ingat dengan jelas, ia merupakan minggu-minggu akhir sebelum Si Puteri dilamar jejaka kacak pilihannya Raja Ahmad Shahrir Iskandar Raja Salim.

Sejak itu, saya jarang bertemunya, ada sekali dua di majlis, sekadar bertegur sapa. Saya lebih kerap menemui ayah mentuanya, yang merupakan tetangga, dan sering saya lihat beriadah di taman serta ke masjid di kejiranan kami.

Nama Izzah membesar bersama gelombang reformasi selepas ayahnya, Anwar Ibrahim, dipecat pada September 1998. Wajahnya muncul di TV kabel CNN dan BBC selepas berjaya menemui Presiden Filipina, Estrada minggu kedua ayahnya ditangkap dan dipenjara.

Footage itu diputar berulang kali sehingga tertacap kemas di fikiran ramai, bahawa inilah puteri sulung Anwar Ibrahim, berkelana mencari sokongan untuk sang ayah yang dizalimi.

Namanya melonjak, naik mendadak, ketika itu usianya baru 18 tahun.

Rancak bercakap politik

Ketika klpos.com menemuinya baru-baru ini, kami bertanyakan pada beliau perbezaan perjuangan ketika itu dan kini, sewaktu badai melanda parti yang didokongi ayah dan ibunya, ramai yang dulu menyokong kini menentang, kes-kes keluar parti dan lain-lain.

Izzah tenang menjawab, katanya, "Saya akui setiap fasa perjuangan punya kompleksiti yang tersendiri, kini saya melihatnya dengan lebih jelas, mungkin sentimen rakyat tidak begitu memihak sekarang ini, tapi itulah cabarannya.

"Kini kami berkerja lebih kuat lagi bagi memastikan rakyat faham bahawa perjuangan PKR tidak terhenti dengan pembebasan Anwar Ibrahim, Anwar hanya simbol, perjuangan sebenar adalah menegakkan keadilan itu sendiri di negara ini." katanya.

Meminati Wilfred Owen, penyair Inggeris yang menjadi korban di hari-hari terakhir perang dunia pertama pada usia muda, Izzah rancak apabila diajak berbual persoalan politik ketimbang hal peribadi.

Ada keyakinan dalam setiap patah perkataan yang diluahkannya, dan keyakinan itu tidak pula kita dengar seperti meninggi diri.

"Saya melihat politik yang PKR perjuangkan adalah politik masa depan. Ia merupakan cita-cita besar rakyat yang berfikir luar dari kotak perkauman. Kita semua, saya percaya, mahu hidup harmoni dalam sebuah masyarakat majmuk.

"Apabila kita menolong orang miskin, kita menolong kerana ia miskin, bukan kerana ia Melayu, Cina atau India, apabila kita bangun membela orang yang dizalimi, kita lakukan bukan kerana dia Islam, Buddha atau Hindu, kita bangun menentang kerana kita masyarakat yang bertamadun dan menentang kezaliman terhadap sesama insan," katanya.

Di dewasakan pengalaman

Saya kira kegetiran yang menimpa keluarganya, dan atas kedudukan beliau sebagai anak sulung banyak membantu proses pendewasaan Izzah dalam politik dan pergaulan seharian.

Sukar rasanya mencari, wanita berusia 27 tahun di Malaysia yang sudah menghadam novel tebal War and Peace karya sasterawan terkenal Rusia, Leo Tolstoy.

Biarpun sudah bertahun membaca War and Peace, Izzah bahkan boleh mencerita kembali.

"Saya rasa orang Rusia amat kaya dengan cara ia menggambarkan, baca sahaja kisah Prince Andre sedang parah dalam satu peperangan bagaimana ia melihat awan pada langit yang biru, dalam bab itu sahaja Tolstoy menulis dengan begitu cantik, halus sehingga kita dapat membayangkan apa yang dilihatnya."

Minatnya beragam dari politik, sastera hingga kepada musik. Beliau pandai bermain piano dan gitar. Dan juga peminat setia kumpulan Radiohead dari Britian, semua album kumpulan alternatif itu ada dalam simpanannya.

Bekas pelajar aliran sains Sekolah Menengah Assunta Petaling Jaya ini juga pernah berlakon, ketika di sekolah gurunya memilih Izzah memegang watak Lady of Shalott dalam pementasan puisi Alfred Lord Tennyson.

Selepas bergelar isteri pada Mei 2003, dan ayahnya bebas pada September 2004, Izzah menyambung pengajian di peringkat sarjana di Universiti John Hopkins, beliau mengambil bidang pengajian antarabangsa dengan pengkhususan kajian Asia Tenggara.

Sebelum itu Izzah merupakan pelajar Kejuruteraan Kimia di Universiti Teknologi Petronas sebelum bertukar ke Universiti Tenaga Nasional selepas ayahnya dipecat.

Di sebalik apa yang terjadi kepada keluarganya, Izzah merupakan antara pelajar terbaik di Uniten ketika tamat belajar.

Jelas, beliau punya cita-cita politik. Ketika ditanya apakah beliau akan menggantikan ayahnya suatu hari nanti, Izzah terdiam seketika, beliau seperti memilih perkataan, lalu katanya.

"Tidak penting sama ada saya atau orang lain yang gantikan ayah, apa yang penting adalah kesinambungan perjuangan membela rakyat tertindas, melakukan perubahan sedaya upaya, dan memuliakan insan.

"Pada saya bukan individu yang penting sebaliknya institusi perjuangan itu sendiri. Individu datang dan pergi, perjuangan yang benar akan bertahan selama-lamanya," katanya hemat.

Rasa rendah diri dan keyakinan berbaur sama rata dari kenyataannya itu.

Saya memilih untuk tidak bertanya lanjut tentang pandangan politiknya, kerana saya dapat rasakan, soalan-soalan begitu merupakan 'makanannya'.

Kisah kenduri kawin

Sengaja saya tanyakan beliau tentang pengalaman belajar di luar negara, soalan yang tidak penting bagi seorang ahli politik muda penuh semangat seperti Izzah, namun dia tenang menjawab.

Kata Izzah beliau bersyukur kerana ditemani suami tercinta.

Ini ketika belajar beliau tidak mempunyai banyak masa. "Saya perlu habiskan pengajian setahun setengah dalam masa setahun sahaja, bayangkan!".

Ceritanya lagi, beliau bertuah kerana suaminya seorang penyabar, "Kami serasi, selalunya pendapat dia dan saya tidak sama, tetapi bila fikir balik, oh rupanya kami saling melengkapi."

Suaminya Raja Shahrir bekas pelajar Kolej Melayu Kuala Kangsar (MCKK), dan berkelulusan kejuruteraan dari Universiti Cambridge.

Semasa temubual ini dibuat, Raja Shahrir ada tetapi tidak ikut serta. Beliau leka dengan laptopnya, adakalanya dahi dikerutkan, seperti menyiapkan sesuatu yang besar. Gerun juga saya mahu menegurnya ketika itu.

Menurut cerita seorang rakan, Izzah mengenali Raja Shahrir ketika kedua-duanya menganggotai Unit Pendidikan Politik satu biro di bawah kumpulan pemikir yang dikaitkan dengan ayahnya Institut Kajian Dasar (IKD).

Majlis perkahwinan mereka dibuat secara sederhana tapi meriah. Masih jelas pada ingatan saya bagaimana ketatnya kawalan ketika pihak penjara membawa pulang Anwar untuk mewalikan pernikahan Izzah.

Hanya sebentar, ketika kenduri kawin Izzah, Anwar tiada, ramai VVIP datang termasuk Allahyarham Tan Sri Azizan Zainul Abidin, Tan Sri Hassan Merican, Datuk Seri Nazri Aziz bahkan kata orang Robert Kuok mewakilkan pada isterinya untuk ke kenduri Izzah dan Shahrir.

Sultan Terengganu yang kini jadi Agung pun ada. Orang politik dan rakyat jelata jangan cakaplah. Berduyun-duyun. Terasa meriahnya sehingga kini.

Selepas empat tahun kawin, sudahkah Izzah pandai memasak? Dia ketawa bila ditanya soalan itu, jelas Izzah, "Untuk suami saya selalu masak nasi briyani dan ada kalanya masakan Perancis, Souffle, sejenis puding. Asal sedap dia tidak memilih sangat."

Kini Izzah perlu banyak berehat. Insyallah tidak lama lagi Anwar Ibrahim dan Wan Azizah akan dapat cucu pertama. Sejak mengandung anak sulung, Izzah setiap hari mengamalkan bacaan suruh Lukman,

Kata Izzah, ibu mertuanya yang petuakan demikian dan apabila masa terluang beliau baca juga Surah Yassin dan suruh Yusuf.

Read More...

"peserta demo diupah"

Peserta demo diupah?

PUTRAJAYA 3 Ogos - Sebahagian individu yang menyertai perhimpunan haram membantah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) di ibu negara, Sabtu lalu dipercayai telah diupah oleh pihak tertentu.

Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr. Rais Yatim berkata, sumber yang diperoleh pihaknya turut mendapati motif perhimpunan bertujuan mengalihkan perhatian rakyat terhadap beberapa kes mahkamah termasuk kes liwat membabitkan Datuk Seri Anwar Ibrahim.

''Anak-anak muda yang mengambil bahagian ini secara sinis mengatakan mereka terima upah untuk berarak. Ini agak mengejutkan pihak penganjur kerana mungkin tidak menyangka rahsia mereka akhirnya bocor juga.

''Motif perhimpunan juga mahu mengalih perhatian rakyat terhadap kes mahkamah tertentu dan ini diperoleh daripada maklum balas yang diperoleh ," katanya ketika dihubungi hari ini.

Perhimpunan haram anjuran Gabungan Mansuhkan ISA (GMI) itu mengakibatkan orang ramai terperangkap dalam kesesakan jalan raya manakala peniaga menutup premis masing-masing.

Berikutan itu, banyak pihak menuntut tindakan tegas harus dikenakan terhadap dalang di sebalik GMI supaya kejadian tersebut tidak berulang. - Utusan

Read More...

Isnin, 3 Ogos 2009

anak murid perlukan cikgu...

Pemuda cadang Cikgu Zaidi calon BN
Ogos 3, 2009

Ketua Pemuda Umno Permatang Pauh, Mohd Zaidi Mohd Said, seorang guru, adalah antara calon pilihan untuk mewakili BN dalam pilihanraya kecil DUN Permatang Pasir, kata exco Pemuda Umno, Nazir Hussin Akhtar Hussin.

"Saya mencadangkan kepada Ketua Pemuda (Khairy Jamaluddin) supaya menyerahkan nama Cikgu Zaidi kepada (Ketua Perhubungan Umno Pulau Pinang) Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.

"Cikgu Zaidi berkemampuan (untuk menjadi calon)," kata Nazir Hussin ketika dihubungi Malaysiakini.

Katanya, walaupun calon Umno belum diputuskan lagi tetapi Mohd Zaidi adalah antara calon yang disebut-sebut akan mewakili BN.

Nazir berkata ini kerana, Mohd Zaidi seorang anak tempatan dan sudah dua penggal menyandang jawatan ketua Pemuda Umno bahagian Permatang Pauh.

"Ahli Umno akan bersatu, kalau beliau jadi calon. Orang muda di Permatang Pasir rapat dengan dia," katanya.

Umno Permatang Pasir lebih 20 cawangan Pemuda Umno.

Read More...

ada ade aje...

Kerajaan mungkin pohon isytihar darurat dari Agong
03 Aug 2009 11:43AM

BALING: Menteri Pertahanan, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi menegaskan, kerajaan tidak teragak-agak memohon perkenan pengisytiharan darurat daripada Yang di-Pertuan Agong jika pihak tertentu bertindak keterlaluan sehingga mencabar pihak polis dan tentera.

"Jangan sampai polis dan tentera terpaksa bertindak. Saya sanggup jumpa Yang di-Pertuan Agong untuk mengisytiharkan darurat," kata beliau yang juga Naib Presiden UMNO.

Ahmad Zahid berkata demikian ketika ditemui selepas merasmikan Persidangan Perwakilan UMNO Bahagian Baling di Kompleks Rakan Muda di sini, hari ini.

Beliau mengulas mengenai tindakan penyokong Gerakan Mansuhkan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) mengingkari larangan polis apabila meneruskan perhimpunan haram di ibu negara semalam.

Menurut Ahmad Zahid, kerajaan memang berhasrat meminda ISA tetapi tidak akan menghapuskan akta itu sama sekali.

Sebaliknya, kata beliau, kerajaan mahu sesuaikan akta tersebut dengan keadaan zaman untuk memastikan keamanan dan keselamatan negara terjamin.

Beliau turut mengibaratkan kumpulan menyertai perhimpunan haram itu 'kuda tunggangan' pihak tertentu untuk kepentingan politik mereka.

Katanya, kumpulan itu mahu mencontohi penunjuk perasaan di negara tertentu yang menggunakan tunjuk perasaan di jalanan sebagai cara bantahan.

Menurutnya, pihak tersebut juga menuntut akta tersebut dihapuskan kerana mereka takut dengan undang-undang itu. / Utusan

Read More...

apekejadahnya buat kat stadium...

Tempik sampai subuh - Najib
03 Aug 2009 11:37AM

MUAR: “Di Selangor ada stadium yang dikuasai kerajaan negeri mereka... bertempiklah sampai subuh tapi jangan kacau jalan dan lalu lintas orang ramai.”

Demikian reaksi Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mengenai demonstrasi jalanan pemansuhan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) yang menjejaskan keamanan dan ketenteraman awam di sekitar ibu negara semalam.

Najib berharap, tidak ada lagi demonstrasi seperti itu yang memberi masalah kepada rakyat.

“Pihak berkuasa khususnya, Polis Diraja Malaysia mempunyai tanggungjawab menjaga keamanan dan ketenteraman awam, ini amat penting. Jadi, kita tidak mahu apa yang berlaku seperti semalam berterusan.

“Kalau hendak berkumpul, kita boleh sediakan tempat tertentu mereka boleh berkumpul tetapi demonstrasi jalanan adalah sesuatu yang tidak patut berterusan dan pihak berkuasa boleh ambil tindakan sewajarnya,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas merasmikan Mesyuarat Perwakilan UMNO Bahagian Pagoh di Dewan Seri Pekembar, di sini hari ini.

Ditanya sama ada terdapat pemimpin pembangkang akan ditahan berikutan demonstrasi semalam, Perdana Menteri menyerahkan perkara itu kepada pihak berkuasa.

“Bagaimanapun, kita tak nak jadikan ini sebagai bahan politik mereka, seolah-olah kerajaan ini kejam, seolah-olah kerajaan ini tidak adil, tidak demokratik dan undang-undang kita ‘draconian’.

“Perkara ini kita mesti beri penjelasan jelas kepada rakyat. Apa-apa tindakan kerajaan mesti dapat diterima rakyat, barulah penguatkuasaan undang-undang di negara kita berkesan,” katanya.

Pada demonstrasi di ibu kota sabtu lepas, lebih 500 orang ditahan polis. / Utusan

Read More...

Ahad, 2 Ogos 2009

Tok guru 'suprise' Najib di Kota Bharu

02 Aug 2009 12:04PM
IA SATU KEJUTAN. Malah Datuk Seri Najib Tun Razak mengakui ia sesuatu yang beliau sendiri tidak duga. Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Abdul Aziz tiba-tiba muncul menyertai pimpinan UMNO Kelantan menyambut ketibaan Perdana Menteri di Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra di Kota Bharu Sabtu.

Ini mengenangkan beberapa hari sebelumnya Mursyidul Am PAS itu membuat kenyataan terbuka ‘pergi jahanam UMNO’ ketika menjelaskan beliau hanya berminat nak merapatkan hubungan kerajaan negeri Kelantan dengan kerajaan pusat dan bukan nak berbaik dengan UMNO.

Juga sehari sebelum itu yakni Jumaat, Nik Aziz memberitahu beliau akan membangkitkan isu kerjasama antara kerajaan negeri dan kerajaan pusat pada satu mesyuarat mengenai Pelan Pembangunan Ekonomi Wilayah Pantai Timur (ECER) di Putrajaya pada Isnin ini.

Tiada siapa tahu kenapa tujuan beliau hadir di lapangan terbang itu. Kebiasaanya dari segi amalan protokal Menteri Besar hanya hadir bilamana Perdana Menteri datang untuk hadir sesuatu acara rasmi kerajaan di negeri itu.

Namun kedatangan Najib kali ini adalah untuk merasmikan majlis politik iaitu Mesyuarat UMNO Bahagian Kota Bharu. Apapun kehadiran yang tidak dijadual itu memberi peluang kepada Najib dan Nik Aziz berbual selama 20 minit di lapangan terbang itu. / Agendadaily

Read More...

akibat perhimpunan 'haram', rugi rm200 juta...

Kerugian RM200 juta akibat perhimpunan haram anti ISA

KUALA LUMPUR 2 Ogos - Kementerian Wilayah Persekutuan menganggarkan kerugian kira-kira RM200 juta yang dialami para peniaga serta kerosakan harta benda ekoran perhimpunan haram Gerakan Mansuh Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) di sini semalam.

Menterinya, Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin berkata, para pegawai kementeriannya bagaimanapun akan membuat penilaian mengenai kerosakan dan kerugian itu untuk mengetahui jumlah sebenarnya.

“Kita akan cuba dapatkan segala taksiran mengenai kerugian yang dialami serta kerosakan dan ia mestilah berjuta-juta, sekurang-kurangnya, anggaran saya dalam RM100 juta ke RM200 juta,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan karnival 1Malaysia “Merealisasikan Wawasan Negara” anjuran Persatuan Penduduk Desa Tasik, Cheras di sini hari ini.

Beliau berkata, anggaran kerugian itu turut mengambil kira bahawa semalam merupakan hari cuti hujung minggu, yang membolehkan penduduk bandar raya ini keluar membelibelah sempena jualan mega sebagai persiapan menyambut Hari Raya Puasa yang akan disambut pada September ini. - Bernama

* Polis yang sepatutnya dipersalahkan...

Read More...

Sabtu, 1 Ogos 2009

Gugurkan kes Saiful?

ISU perbicaraan kes liwat Anwar Ibrahim ke atas bekas pembantu peribadinya, Saiful Bukhari seakan menimbulkan ‘misteri’. Penangguhan demi penangguhan kes itu mencetuskan tanda tanya besar.

Cubaan pihak pembelaan yang mewakili Anwar asyik melewat-lewatkan perbicaraan kes sebenar atas pelbagai alasan, menimbulkan pertanyaan lebih besar – apa yang sebenarnya ditakutkan.

Apakah benar Anwar bimbang kerana pasukan pendakwaan mempunyai bukti lebih kukuh kali ini? Awang tidak pasti tetapi cakap-cakap mengenainya berlegar di kalangan pihak berkuasa dan guaman. Komen yang berlebihan dan semborono boleh dianggap subjudis. Dalam hal ini, Anwar juga tidak wajar mengambil pendekatan pre-emtif menggambarkan kepada dunia bahawa beliau tidak bersalah dan menjadi mangsa konspirasi. Biarlah mahkamah membuat penentuannya. - Utusan

* Kesahihan Saiful diliwat menimbulkan keraguan berdasarkan laporan berbeza pegawai perubahatan. Pihak pendakwaan adalah yang memohon penangguhan menyerahkan bukti2 yang sebelum ini diarah mahkamah berbuat demikian.

Read More...

remaja, pelajar antara yang ditahan

589 ditahan, 44 remaja, 27 pelajar

02 Aug 2009 1:28AM
KL: Seramai 589 orang termasuk 44 remaja di bawah umur 18 tahun yang mempunyai kaitan dengan perhimpunan dan perarakan Gerakan Mansuh ISA (GMI) ditahan di beberapa lokasi sekitar ibu negara sehingga pukul 11 malam ini.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Ibu Pejabat Kontinjen Kuala Lumpur Datuk Ku Chin Wah berkata mereka yang ditahan terdiri daripada 549 lelaki dan 40 wanita yang akan disiasat di bawah Akta Polis 1967.

"Daripada jumlah itu, 27 orang adalah pelajar yang mana 20 orang terdiri daripada pelajar berumur 17 tahun ke bawah manakala bakinya adalah pelajar dari Institusi Pengajian Tinggi (IPT) Awam dan Swasta yang berumur lingkungan 18 hingga 23 tahun," katanya.

Mereka yang ditahan adalah antara sebahagian 10,000 penyokong GMI yang berhimpun dan berarak secara haram seawal 7 pagi tadi bagi menghantar memorandum kepada Yang Di-Pertuan Agong untuk memansuhkan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).

Bagaimanapun usaha GMI itu untuk menghantar memorandum itu menemui kegagalan ekoran ketegasan pasukan keselamatan mengekang rancangan mereka.

Sementara itu, polis ingin menyiasat 11 individu termasuk penasihat PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim, Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang, tokoh utama DAP Lim Kit Siang dan Pengerusi GMI Syed Ibrahim Syed Noh.

Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Muhamad Sabtu Osman dipetik berkata siasatan itu kerana mereka hadir dan berucap di depan ibu pejabat PAS sebelum demonstrasi besar itu bersurai. /bernama, MK

Read More...

Sayang... Malaysia Negara Polis

Hari ini (1 Ogos 2009) buat kali pertama dalam sejarah hidup saya, saya menjadi mangsa bom gas pemedih mata. Pedih sungguh mata dan hati saya! Inilah pengalaman saya berhimpun dan berarak bersama dengan berpuluh ribu rakyat Malaysia di Kuala Lumpur. Ia benar-benar membuka mata saya di samping memberi banyak pengajaran.

Saya amat terkejut kerana tidak menyangka betapa kejamnya polis bertindak terhadap rakyat yang hanya berhimpun dan berjalan secara aman. Rakyat hanya mahu meluahkan perasaan tentang buruknya Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) yang perlu dimansuhkan secepat mungkin. Rakyat kita tidak membawa senjata; mereka hanya membawa anak-anak untuk menyedarkan warga kecil betapa kejamnya ISA. Lelaki, perempuan, tua dan muda, pelbagai kaum, bermacam agama, semuanya berhimpun secara aman di ibu kota. Hak untuk berhimpun secara aman adalah hak asasi rakyat. Tapi nampaknya hak yang dijamin oleh Perlembagaan Persekutuan ini sudah tidak ada guna lagi. Hak kita sudah hancur kerana polis yang bersenjata, yang berkuasa penuh, yang sombong dan angkuh, kini telah menentukan hak kita. Bila polis kata perhimpunanan itu haram, maka kita semua yang berhimpun atas dasar kebebasan dan hak yang telah dijamin oleh Perlembagaan Persekutuan, telah menjadi mangsa kekerasan polis. Ya, polis yang mengaku diri sahabat rakyat, kini menunjukkan belang sebenar mereka. Tak sangka, dengan sedikit kuasa itu, mereka sudah merasakan diri seperti Fira’un.

Saya sebagai warga Malaysia yang prihatin telah turut sama menyertai perhimpunan aman ini. Tapi saya bersama dua anak saya dan kawan-kawan lain tak tahu ke mana mahu dituju kerana polis telah tutup banyak jalan. Kami hanya mahu ke Istana Negara untuk menyaksikan penyerahan memorandum anti-ISA. Kami telah tersepit di sebatang jalan dekat Masjid Negara. Ramai yang berarak menghala ke Jalan Kuching ke arah Selangor Club; kami pun ikut sama. Niat kami hanyalah untuk bersama-sama orang ramai menunjukkan sokongan. Tetapi bila sampai sahaja di belakang Selangor Club, polis dengan ganasnya telah menyembur gas pemedih mata dan menggunakan pncutan air tekanan tinggi. Lintang-pukang orang berlari. Saya pun tunggang-langgang lari.

Polis kemudian meminta orang ramai bersurai. Tetapi ke mana nak bersurai kerana semua jalan sudah ditutup. Tak ada cara lain kecuali patah balik ke arah Masjid Negara. Saya pun bersedia untuk bersurai. Tapi bila sampai dekat dengan Masjid Negara, ada pula sekatan jalan polis. Di situlah saya lihat orang ramai angkat tangan supaya polis membenarkan mereka bersurai ke arah bagunan Dayabumi. Saya juga angkat tangan kerana kami memang nak bersurai. Ada dua orang wanita tua bersama saya yang merah serta berair mata mereka di samping terbatuk-batuk akibat bom gas pemedih mata. Sa orang peserta lelaki yang cacat anggota dengan crutches nya tidak dapat lari. Saya tak tahu apa nasib maanusia berani ini. Kasihan saya melihat mereka semua.

Rupa-rupanya polis sudah berniat jahat. Tanda angkat tangan tidak ada erti kepada mereka. Walau pun melihat ramai antara kami yang sudah mahu bersuara, polis terus melepaskan bom pemedih mata. Saya dapat lihat wajah-wajah polis berkenaan, kebanyakannya orang Melayu, yang penuh benci dan kesumat dendam. Maka terpaksa lagi kami berlari elakan diri. Tapi nak ke mana lagi? Di Jalan Kuching dekat Selangor Club pun polis sudah melemparkan bom pemedih mata. Bom dari canisters yang tidak ada jenama kata kawan saya. Bererti bom jenis buatan haram. Dinegara kita apa pun boleh dilakukan Ramai orang termasuk saya terpaksa lari masuk ke dalam hutan kecil berhampiran Jalan Kuching dengan melompat pagar bangunan di situ. Mujur juga ada pengawal keselamatan di situ yang baik hati yang telah melepaskan kami keluar dari perkarangan bangunan tersebut. Semoga Allah membalas budi baiknya. Di sana barulah kami dapat keluar untuk bersurai. Masa itu mata kami semua sudah merah, suara parau dan seluar koyak akibat terpaksa melompat pagar. Saya pun baru sedar bila sudah berumur begini lutut sudah tidak sekuat waktu muda dulu.

Memang jelas hak dan kebesan kita semakin terhakis. Apa yang polis lakukan dengan cara mengepung orang ramai yang hanya mahu berhimpun secara aman dan membelasah mereka dengan semburan air dan bom pemedih mata adalah untuk menunjukan kepada rakyat bahawa kerajaan Barisan Nasional tidak peduli dengan kehendak dan keperluan rakyat. Mereka mahu mengajar rakyat Malaysia bahawa era Pak Lah yang mahu mencuba membuka ruang kebebasan sudah tidak wujud lagi. Ini era Najib yang tak mahu dengar dan tak terima pandangan rakyat.

Bagi polis yang jelas bekerjasama dengan UMNO dan Barisan Nasional, mereka mahu rakyat takut kepada mereka. Mereka tidak mahu kita di Malaysia bebas seperti Indonesia dan Filipina yang memberi rakyat peluang bersuara dan berhimpun secara aman. Mereka mahu semua rakyat sedar bahawa Malaysia adalah Negara Polis seperti Myanmar. Sesiapa yang berhimpun dianggap bersalah kecuali mereka yang berhimpun untuk menyokong Najib dan pemimpin UMNO yang lain. Inilah mesej 1Malaysia ciptaan Najib yang memberi amaran kepada rakyat bahawa kekerasan akan digunakan pada bila-bila masa sahaja demi mengekalkan kuasa.

Tapi rakyat Malaysia termasuk saya juga ingin menyampaikan berita kepada Najib. Kita akan berkorban apa saja untuk menentang kekejaman dan kezaliman. Kita yakin kita di pihak yang benar kerana kita menentang salaha guna kuasa, penyelewengan dan rasuah. Kuasa rakyat akan menang juga suatu hari nanti di negara Malaysia yang tercinta ini, InsyaAllah.

sumber: http://myzaidibrahim.wordpress.com

Read More...

200 mungkin lebih, ditahan...

200 ditahan berhimpun secara haram(?????)

01/08/2009 5:22pm
KUALA LUMPUR 1 Ogos - Kira-kira 200 orang yang mempunyai kaitan dengan perhimpunan haram Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) ditahan di sekitar ibu negara sehingga pukul 4 petang ini, kata Ketua Polis Negara Tan Sri Musa Hassan.


Beliau memberitahu Bernama bahawa keadaan di ibu kota buat masa ini terkawal.
Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Wira Mohammad Sabtu Osman sebelum ini berkata, antara lokasi tangkapan ialah berhampiran Masjid Negara, Padang Merbok, Dataran Merdeka, Pasar Seni, Istana Negara, Masjid Jamek dan kompleks membeli belah Sogo.


Badan bukan kerajaan (NGO) iaitu Gabungan Mansuhkan ISA (GMI), yang membantah undang-undang itu mengadakan perhimpunan di ibu negara hari ini bagi menyatakan pandangan mereka berhubung perkara itu.

Polis terpaksa melepaskan gas pemedih mata bagi menyuraikan kira-kira 10,000 orang yang menyertai perarakan Gerakan Mansuh ISA (GMI) itu.
Majlis Permuafakatan Ummah (Perwaris) yang sebelum ini merancang mengadakan perhimpunan di Pasar Seni menyokong ISA dikekalkan, membatalkan perhimpunan mereka kerana akur dengan arahan.


Jurucakap kumpulan itu Mohd Khairul Azam Abdul Aziz berkata Pewaris hanya akan menghantar kira-kira 10 wakil untuk menyerahkan memorandum menyokong ISA kepada Yang di-Pertuan Agong.

— BERNAMA

Read More...

polis tembak gas pemedih mataPolis tembak gas pemedih mata di depan ibupejabat PAS

4.02pm Polis melepaskan dua tembakan gas pemedih mata dan tembakan meriam air ke arah penyokong anti-ISA di hadapan ibupejabat PAS di Jalan Raja Laut ketika mereka sedang bersurai.
3.38pm Timbalan Pengerusi 11 Majlis Permuafakatan Ummah (Pewaris), Rahimuddin Md Harun dihalang di depan Public Bank Jalan Tun Sambathan pada jam 2.45 petang tadi daripada ke Istana Negara untuk serah memorandum.

3.45pm Kira-kira 5,000 penentang akta ISA yang berkumpul di atas jalan di depan ibu pejabat PAS diminta bersurai selepas mendengar ucapan pemimpin pembangkang, termasuk Datuk Seri Anwar Ibrahim, tokoh popular Lim Kit Siang dan Naib Presiden PAS Mahfuz Omar.

Semua pemimpin kanan Pakatan Rakyat berada di dalam bangunan ibu pejabat PAS sekarang - dijangka akan mengadakan sidang media.
3.38pm Timbalan Pengerusi II Majlis Permuafakatan Ummah (Pewaris), Rahimuddin Md Harun dihalang di depan Public Bank di Jalan Tun Sambathan pada jam 2.45 petang tadi daripada meneruskan perjalanan ke Istana Negara untuk menyerahkan memorandum.

3.35pm Kira-kira 5,000 berhimpun di depan ibupejabat PAS di Jalan Raja Laut. Mereka duduk di atas jalan, dipercayai untuk menghalang kenderaan polis ke situ. Mereka turut melaungkan 'Mansuhkan ISA'.

3.30pm Ratusan orang kelihatan bergerak menuju ke arah bangunan ibupejabat PAS. Datuk Seri Anwar Ibrahim, Lim Kit Siang dan Datuk Seri Abdul Hadi Awang ikut sama.

3.29pm: Manakala dua penyokong anti-ISA dapat melepasi kawalan polis untuk sampai ke Istana Negara tetapi kemudiannya ditahan polis

3.25pm Tinggal 100 orang kelihatan berlegar di kawasan masjid negara. Juga kelihatan beberapa anggota polis sahaja di situ. Sebelum ini polis melepaskan tembakan meriam air.

3.20pm Sebelum itu, stesen LRT Bandaraya dekat Sogo telah ditutup. Turut ditutup ialah stesen LRT Masjid Jamek dan Pasar Seni.

3.05pm Polis menembak gas pemedih mata lagi ke arah sekumpulan orang yang berhimpun semula berdekatan Sogo.

3pm Polis melepas tembakan meriam air ke arah kira-kira 300 orang yang berkumpul semula dengan Jalan Tuanku Abdul Rahman.

Read More...